Ozonator żywności – dlaczego ozonujemy żywność?

Ozon to bezbarwny gaz wyróżniający się charakterystycznym, raczej ostrym zapachem. Wyczuć go można po burzy; powietrze jest wtedy rześkie i przyjemne. Jednak w wysokim stężeniu jego zapach zmienia się na nieprzyjemny, drażniący nasze drogi oddechowe. Staje się wtedy groźny dla wszystkich występujących na Ziemi żywych organizmów. W niskim stężeniu zachowuje się jednak inaczej: zabija bakterie, pleśnie, grzyby, roztocza kurzu domowego, drobnoustroje znajdujące się w wodzie. Dlatego też zastosowanie ozonu może być bardzo szerokie, zarówno dezynfekujące, jak i usuwające przykre zapachy.

Ozon – skuteczny środek odkażający i oczyszczający powietrze

Ozon to gaz, który skutecznie zabija różnego rodzaju mikroorganizmy. Sięgając po ozonator – urządzenie do sztucznego wytwarzania ozonu – pozbędziemy się zarodników, pleśni i bakterii. Ozon bardzo skutecznie usunie także bardzo nieprzyjemne zapachy: swąd spalenizny, zapach moczu i kału, dymu papierosowego. Co więcej, jest on nie tylko skuteczny, ale także bardzo bezpieczny. Wytworzony przez ozonator ozon występuje w niewielkim stężeniu. Z jego stosowaniem nie wiąże się powstanie żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia i życia substancji ani też substancji, które zagrażałyby zdrowiu i życiu zwierząt domowych czy gospodarskich. Ozonatory bądź lampy ozonowe są wykorzystywane do dezynfekowania pomieszczeń w placówkach służy zdrowia, w laboratoriach medycznych, sal w domach pogrzebowych. Dzisiaj ozonuje się bardzo powszechnie wodę pitną (po raz pierwszy użyto ozonu do uzdatniania wody w Holandii już w klika lat po odkryciu ozonu przez Christiana Friedricha Schönbein. Dobrodziejstwa ozonu wykorzystują także różne działy medycyny. Ozonoterapia wspiera dzisiaj leczenie oparzeń, chorób o podłożu wirusowym.

Dlaczego warto ozonować żywność?

Dietetycy i lekarze od lat zalecają, aby nasz codzienny jadłospis składał się z pięciu porcji warzyw i owoców. Większość warzyw i owoców, które dostępne są w naszych sklepach i bazarach pochodzi z upraw tradycyjnych, w których powszechnie stosowane są różnego rodzaju środki chemiczne i pestycydy. Pozostałości tych środków znajdują się więc na powierzchni kupowanych przez nas warzyw i owoców. Zwykłe mycie owoców i warzyw pod strumieniem bieżącej wody nie usunie z nich tych pozostałości. Trafiają więc one do naszego organizmu. Do tego na warzywach i na skórce pokrywającej miąższ owoców mogą znajdować się bakterie i pasożyty. One także trafią do organizmu, stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Bardzo skutecznym sposobem pozbycia się z warzyw i owoców pozostałości pestycydów, środków chemicznych, bakterii i pasożytów jest ich ozonowanie. Inną metodą na ich usunięcie z żywności jest wcześniejsze ozonowanie wody, a następnie mycie w niej warzyw i owoców. Ozonatory do żywności umożliwiają ozonowanie nie tylko wody, warzyw i owoców, ale także mięsa. Ozon wytworzony w ozonatorach do żywności pozwala usunąć pozostałości antybiotyków, hormonów, grzybów i enzymów, które przyspieszają psucie się produktów spożywczych. Ozonowanie w żaden sposób nie przyczynia się do zmiany smaku charakterystycznego dla mięs, warzyw i owoców. Wpływa za to korzystnie na smak i zapach wody.